Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A számítógépek generációi:
  2010-10-10 13:39:09, vasárnap
 
  A számítógépek generációi:

Ma is közismert a Pytágorász számoló tábla
...... ..........



Elsőgeneráció:
1945-1950 évek közepéig tart. Elektroncsövek felhasználásával épített számítógépek, melyek tárolóeszközei a mágnesszalagok voltak. A berendezéseket gépi kódban, ill. assembly nyelven programozták. 1-2 ezer művelet / másodperc
Az ötvenes években a Neumann-elveket felhasználva kezdték építeni az első generációs számítógépeket. Az első elektronikus digitális számítógép az ENIAC. Itt kell megemlítenünk az EDVAC és UNIVAC gépeket is.
Tulajdonságaik:
- működésük nagy energiafelvételű elektroncsöveken alapult,
- terem méretűek voltak,



- gyakori volt a meghibásodásuk,
- műveleti sebességük alacsony, néhány ezer elemi művelet volt másodpercenként,
- üzemeltetésük, programozásuk mérnöki ismereteket igényelt.

Második: generáció
1955-1965-ig Ezen gépek fő építőeleme a diódák mellett a tranzisztor volt, programozásukhoz magas szintű programnyelveket fejlesztettek ki (FORTAN, COBOL, ALGOL).
A berendezések jobb kihasználását szolgálta az úgynevezett kötegelt feldolgozás. 1 millió művelet / másodperc. A kötegelt feldolgozás a számítógéprendszer olyan üzemeltetési módja, amelynél az elvégzendő munkák előre rögzített feladatkötegek formájában érkeznek, tehát a felhasználó beavatkozása nem lassítja a rendszer sebességét.
A tranzisztor feltalálása az ötvenes évek elején lehetővé tette a második generációs számítógépek kifejlesztését.



Tulajdonságaik:
- az elektroncsöveket jóval kisebb méretű és energiaigényű tranzisztorokkal helyettesítették,
- helyigényük szekrény méretűre zsugorodott,
- üzembiztonságuk ugrásszerűen megnőtt,
- kialakultak a programozási nyelvek, melyek segítségével a számítógép felépítésének részletes
ismerete nélkül is lehetőség nyílt programok készítésére,
- tárolókapacitásuk és műveleti sebességük jelentősen megnőtt.

Harmadik generáció
1965- 1980-ig Ezekben a gépekben már megjelennek az integrált áramkörök (IC-k). A gép működését az operációs rendszer irányítja. 10-15 millió művelet / másodperc.
Kialakult a multi programozás: Adott időben több program van a memóriában, a központi egység az egyik program futásának szüneteltetése közben áttér egy másik program futtatására. Így javul a gépek kihasználása.
Az ötvenes évek végén a technika fejlődésével lehetővé vált a tranzisztorok sokaságát egy lapon tömöríteni, így megszületett az integrált áramkör, más néven IC (Integrated Circuit). A hetvenes évek számítógépei már az IC-k felhasználásával készültek.
Tulajdonságaik:
- jelentősen csökkent az alkatrészek mérete és száma, így a gépek nagysága már csak asztal méretű volt,
- megjelentek az operációs rendszerek,
- a programnyelvek használata általánossá vált,
- megjelentek a magas szintű programnyelvek (FORTRAN, COBOL),
- műveleti sebességük megközelítette az egymillió elemi műveletet másodpercenként,
- csökkenő áruk miatt egyre elterjedtebbé váltak, megindult a sorozatgyártás

Negyedik generáció
1980-2000-ig A negyedik generációt a VLSI, a nagyon nagy mértékben integrált áramkörök alkalmazásától számítják Egy chip tízezer tranzisztor teljesítményét pótolja néhány négyzet-milliméteren. A hálózatok továbbfejlődése maga után vonja a távközlés és számítástechnika egybeolvadását A legelső személyi számítógéppel, a PET-tel a kanadai Commodore cég jelentkezett 1977-ben. Ugyancsak ebben az évben jelentek meg a piacon az APPLE-2 és TSR-80 gépek is. Hazánkban először a svéd ABC-80 gép terjedt el nagyobb számban 1980-ban.



Az IBM 1981. április 24-én bocsátotta ki PC (Personal Computer = személyi számítógép)
gépét. Az IBM PC forradalmi jelentőségét több tényező adta. A legfontosabbújítás az volt, hogy úgynevezett nyílt architektúrával építették. Ez aztjelenti, hogy a nyomtatott áramköri lapon, az úgynevezett alaplapon, csak a legfontosabb építőelemeket helyezték el. A többi áramköri elem - a központi memória egy része és a periféria-vezérlők - külön áramköri kártyákon (bővítőkártyákon) helyezkedett el. Így a tényleges számítógépes konfigurációt mindenki ,,szabadon" állíthatja össze, a megfelelő bővítőkártyák kiválasztásával, és gépbe helyezésével. A gép továbbfejlesztése, bővítése is egyszerűen megoldható újabb kártyák vásárlásával
A hetvenes évek elején az integrált áramkörök továbbfejlesztésével megszületett a mikrochip és a mikroprocesszor, melyet elsőként az Intel cég mutatott be 1971-ben. Ez tette lehetővé a negyedik generációs személyi számítógépek létrehozását. Ebbe a csoportba tartoznak a ma használatos számítógépek is.
.......


Tulajdonságaik:
- asztali és hordozható változatban is léteznek,
- hatalmas mennyiségű adat tárolására képesek,
- műveleti sebességük másodpercenként több milliárd is lehet,
- alacsony áruk miatt szinte bárki számára elérhetőek,
- megjelentek a negyedik generációs programnyelvek (ADA, PASCAL

Ötödik generáció
2000 - napjainkig az intelligens információ-feldolgozó rendszerek korszaka.
(pl. kép, hang, írásfelismerő, öntanuló számítógépek, melyek működése az emberi agy működését utánozza)
Tulajdonságaik:
- a mesterséges intelligencia megjelenése,
- felhasználó-orientált kommunikáció.
Míg egy mai számítógép használatakor a felhasználó feladata ,,megértetni" a végrehajtandó műveletsort, addig az ötödik generációs számítógépek hagyományos emberi kommunikáció révén fogják megérteni és végrehajtani a feladatokat. Ezen gépek működési elve úgynevezett neurális hálók használatával valósítható meg, amely a hagyományos rendszerek gyökeres ellentéte.
Az ötödik generációs számítógépek fejlesztése még kezdeti stádiumban van, ezért piacon való megjelenésükre a közeljövőben nem számíthatunk


 
 
1 komment , kategória:  Informatika  
Címkék: programnyelveket, elektroncsöveken, felhasználásával, programozásukhoz, energiafelvételű, elektroncsöveket, számítástechnika, helyettesítették, tranzisztorokkal, másodpercenként, mikroprocesszor, bővítőkártyákon, architektúrával, üzembiztonságuk, továbbfejlődése, kiválasztásával, számítógépeket, sorozatgyártás, kifejlesztését, tulajdonságaik, megközelítette, alkalmazásától, egybeolvadását, meghibásodásuk, elektroncsövek, teljesítményét, programnyelvek, szüneteltetése, berendezéseket, feladatkötegek, mágnesszalagok, tárolóeszközei, megjelenésükre, megemlítenünk, elsőgeneráció, konfigurációt, számítógépek generációi, mágnesszalagok voltak, berendezéseket gépi, ötvenes években, első generációs, első elektronikus, diódák mellett, tranzisztor volt, berendezések jobb, úgynevezett kötegelt, kötegelt feldolgozás, elvégzendő munkák, felhasználó beavatkozása, rendszer sebességét, tranzisztor feltalálása, ötvenes évek, Integrated Circuit, Personal Computer,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Szívem  Png ház  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Még csak most kezdődik a nap  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Mai harmónia kártyám  Mai harmónia kártyám  Reggel van  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Egy maradéktalanul uralt világ  Kaffka_Margit  Bertolt Brecht -től idézet  Reggel van  Png cica  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png csokor  Egy bizonyos határt  A Megváltó szolgálatában  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png lepke  Fehér virág  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Julian Brass gondolata  Kaffka_Margit  Jónás Tamás – Végtelen b...  Adakozás  Soha ne kedvezz...  A sors  Sose bánj semmit  Kerüld el az evangélium örömén...  Alázat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kerüld el az evangélium örömén...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Fehér virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Julian Brass gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép álmokat!  Radikális szeretet  Radikális szeretet  Bertolt Brecht -től idézet  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Hiányzik  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Reménység és erő Krisztustól e...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nem számIt  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Makszim Gorkij gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Adakozás  Facebookon kaptam  Png fotel  Erdőn  Facebookon kaptam  Akarat 
Bejegyzés Címkék
számítógépek generációi, mágnesszalagok voltak, berendezéseket gépi, ötvenes években, első generációs, első elektronikus, diódák mellett, tranzisztor volt, berendezések jobb, úgynevezett kötegelt, kötegelt feldolgozás, elvégzendő munkák, felhasználó beavatkozása, rendszer sebességét, tranzisztor feltalálása, ötvenes évek, második generációs, elektroncsöveket jóval, programozási nyelvek, számítógép felépítésének, integrált áramkörök, operációs rendszer, multi programozás, központi egység, egyik program, másik program, gépek kihasználása, technika fejlődésével, tranzisztorok sokaságát, lapon tömöríteni, integrált áramkör, hetvenes évek, alkatrészek mérete, gépek nagysága, operációs rendszerek, programnyelvek használata, magas szintű, egymillió elemi, negyedik generációt, nagyon nagy, chip tízezer, hálózatok továbbfejlődése, legelső személyi, kanadai Commodore, évben jelentek, svéd ABC-80, nyomtatott áramköri, úgynevezett alaplapon, legfontosabb építőelemeket, többi áramköri, központi memória, tényleges számítógépes, megfelelő bővítőkártyák, negyedik generációs, csoportba tartoznak, mesterséges intelligencia, felhasználó feladata, végrehajtandó műveletsort, ötödik generációs, hagyományos rendszerek, programnyelveket, elektroncsöveken, felhasználásával, programozásukhoz, energiafelvételű, elektroncsöveket, számítástechnika, helyettesítették, tranzisztorokkal, másodpercenként, mikroprocesszor, bővítőkártyákon, architektúrával, üzembiztonságuk, továbbfejlődése, kiválasztásával, számítógépeket, sorozatgyártás, kifejlesztését, tulajdonságaik, megközelítette, alkalmazásától, egybeolvadását, meghibásodásuk, elektroncsövek, teljesítményét, programnyelvek, szüneteltetése, berendezéseket, feladatkötegek, mágnesszalagok, tárolóeszközei, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5332
  • e Hét: 40318
  • e Hónap: 73472
  • e Év: 307219
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.